Nie jesteśmy w stanie dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najodpowiedniej. W największym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jakkolwiek dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Prawdziwa włoska pizza Kraków   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w ogromnym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, aby skonstruować swoje przepisy kulinarne, wskutek tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a także inne produkty, jakie Włosi mogli sobie wyhodować lub też kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, która silnie podkreśla technikę.

Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz niedrogich jarzyn. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.